News

DaVinci Resolve Avrupa Turu 2020 Türkiye’de Büyük İlgi Gördü

05 Mart, 2020 - 06 Mart, 2020



  • DaVinci Resolve Avrupa turu hakkında bilgi alabilir miyiz?
    Blackmagic Design’ın geliştirdiği DaVinci Resolve 16 yazılımı kurguculara çok farklı imkanlar sağlıyor. Aynı zamanda marka, kendi eğitmenlerinin ülkelerdeki yerel destekleriyle de bu yazılımın kullanımını arttırmayı hedefliyor. DaVinci Resolve’la ilgili muazzam bir çalışmaya imza atan Blackmagic Design, hazırladığı Resolve Truck’ı (Resolve Tırı’nı) Avrupa’nın 35 ülkesinde, önceden belirlenen lokasyonlarda bırakarak; tam teçhisatlı döşenmiş bu tır içerisinde çok sayıda katılımcı ile birlikte DaVinci Resolve eğitimini gerçekleştirmeyi amaçladı.


  • Turu ziyaret edenler neler öğreniyorlar?
    Bildiğiniz üzere DaVinci Resolve 16, Kurgucuları, Coloristleri, Görsel Efekt’çileri ve Ses Tasarımcılarını aynı platformda buluşturacak bir Post Prodüksiyon Yazılımı haline geldi. Post Prodüksiyon iş akışında, insanların renk yapabilmeleri için önce kurgunun tamamlanması gerekiyor. Görsel efekt’inin de renk yapımından önce bitirilmesi gerekiyor. Eğer bu işlemlerin bir aşamasında değişim istenirse; tüm işlemlerin tekrar elden geçirilmesi gerekiyor! Bu işlemlerin her birinin farklı yazılımlarda yapılması Transcode, Dosya Aktarımı gibi fazla zaman alan işlemlere sahip.

    Davinci Resolve 16 ile Transcode ve Dosya Aktarım işlemleri olmadan, aynı zamanda yazılımlar arası geçiş yapma ihtiyacı duymadan Kurguları ve Renkleri, DaVinci Resolve üzerinde yapmayı hedefliyoruz. Bu turda da Davinci Resolve’un Kurgu bölümünde neler yapılabildiği, kurguculara nasıl kolaylıklar sağlandığı ve görsel efektten renge nasıl kolay geçiş yapılabildiği üzerine eğitimler veriyoruz.

  • Tur kapsamında kaç ülke ziyaret edildi, ne zaman başladı ve ne zaman bitecek?
    2020’nın Ocak ayında başlayan turun, Ağustos ayına kadar devam etmesi planlandı. Ancak Covid-19 salgını sebebiyle ülkelerin karantina sürecine girmesi sonucu marka tarafından yeni bir karar alındı. Bu karara göre Resolve Truck Tur ile yapılması planlanan eğitimlerin kalan kısmı, Online olarak yapılmaya devam ediyor.

  • Hangi ürünler ve çözümlerden bahsediliyor? Ekipmanlar hangi ortamda tanıtıldı?
    Özel olarak tasarlanmış tırın içinde 18 adet eğitim bilgisayarı ve bir eğitim sınıfı mevcut. DaVinci Resolve kullanıcılarının test edebilmeleri için renk panelleri, kurgu klavyeleri ve diğer Resolve araçları da sınıfta bulunuyor. Hatta Blackmagic Design’ın kameraları bile! Katılımcılar bu bilgisayarları kullanarak eğitim aldılar. Eğitim sonrası DaVinci Resolve araçlarını ve kameraları inceleme ve eğitmene bolca soru sorma fırsatı yakaladılar.

  • Turun Türkiye ayağı hakkında bilgi alabilir miyiz? Eğitim kim tarafından verildi? Nerede düzenlendi, kaç gün sürdü, katılım nasıldı?
    DaVinci Resolve Truck Tur’un Türkiye ayağı, Kültür Üniversitesi’nin Ataköy kampüsünde gerçekleştirildi. Eğitim, Blackmagic Design Türkiye Distribütörü MediaCast’in uzman ekibinden olan DaVinci Resolve Eğitmeni Alper Camadan tarafından verildi. İki gün süren eğitime, üniversite öğrencileri, sektör profesyonelleri ve televizyon kanallarından toplam 130 kişi katıldı. Hatta Film Yönetmenleri Derneğin’den bazı yönetmen hocalarımızı da Resolve Tır’ında ağırlama fırsatımız oldu.

    Covid-19 karantina süreci sonrası devam eden Online eğitimlere de ilgi büyüktü. İki gün boyunca gerçekleştirilen eğitimlere, medya sektöründen 70 kişi katıldı.

  • DaVinci Resolve’u hiç bilmeyenler de tura katılabiliyor mu?
    Kurgu, Renk ve Görsel Efekt konusunda, post prodüksiyona hakim olmak isteyen herkes eğitimlerimize katılabilir.

  • Eğitim gerçekleştirilen ülkelerdeki geri dönüşler nasıl?
    DaVinci Resolve Truck Tur’un ilk ayağını İngiltere BSC Expo’da yapma fırsatımız oldu ve o zamandan bu yana gidilen tüm ülkelerde Tur’a çok fazla ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte bazı ülkelerde iki gün bazılarında ise üç günlük eğitim verebilme fırsatımız oldu.

  • Turu ziyaret edemeyen veya Online eğitimlerinize katılamayan okurlarımıza DaVinci Resolve’u en basit haliyle anlatmanızı istesek?
    Davinci Resolve, 30 seneyi aşkın bir süredir Hollywood başta olmak üzere diğer tüm sinema sektörlerinde vazgeçilmez olan bir sistemdir. Kurgu, Renk, Görsel Efekt ve Ses Miksajı alanlarında tüm filmi tamamlayabilecek bir ekosisteme sahip olan Davinci Resolve, Türkiye’de de oldukça popüler diyebiliriz. Bu sisteme üniversite döneminde hakim olmak, gelecekte post prodüksiyon alanında uzmanlaşmak isteyenler için mükemmel bi fırsat olabilir.

  • Yaratıcılıklarını teknolojinin avantajlarıyla bütünleştirmek isteyen, kurguya meraklı yeni yetişmekte olan gençler için neler tavsiye edersiniz?
    Blackmagic Design’ın web sitesinden Davinci Resolve’un ücretsiz versiyonunu indirebilirler. Bu sayede, DaVinci Resolve arayüzü hakkında daha çok bilgi sahibi olacaklardır. Bununla birlikte DaVinci Resolve eğitimlerimizden haberdar olmak için MediaCast’in sosyal medya hesaplarını takip etmelerini tavsiye ediyoruz.

  • Blackmagic Design oldukça iddialı ve yorucu bir etkinlik organize etmiş. Peki Tur’a çıkmadan önce hedeflenenler, gerçekleşiyor mu? Bu tür etkinlikler devam edecek mi?
    Biz Blackmagic Design olarak, markamızın eğitimlerine çok önem veriyoruz. İnsanlar bizim sistemlerimize aşina oldukça, yeteneklerini daha kolay ifade edebilecekleri araçlara sahip oldukça, bu markayı daha çok seviyorlar. Tırla amaçladığımız da tamamen buydu ve gördük ki insanlar böyle eğitimlere çok fazla önem veriyor. Resolve Tırı’nda gerçekleştirdiğimiz eğitimde ve sonrasında Online olarak devam ettiğimiz eğitimde de ilgi ve katılım oldukça yoğundu. Bundan sonraki süreçte de DaVinci Resolve alanında eğitimlere hızla devam edeceğiz. Eğitimlerimize gösterdikleri yoğun ilgi için değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz.

    Son olarak, Covid-19 öncesinde Resolve Truck ile bizi ağırlayan Kültür Üniversitesi’ne; etkinlik öncesi ve süresince bize destek olan çok değerli hocalarımızdan Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Yard. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Zengin’e ve Öğr. Gör. Turhan Yavuz’a teşekkürlerimizi sunarız.

    Tüm etkinlik sürecinde yanımızda olan değerli iş ortaklarımız OktoStore’a ve Bilgipark’a desteklerinden ötürü çok teşekkür ederiz.