News

MediaCast ve Polokom İş Birliği ile Fenerbahçe Üniversitesi’nde Gerçekleşen Digital Cinematography Workshop’ı Büyük İlgi Gördü

28 Aralık, 2019


MediCast, üniversitelerde öğrencilere ve öğretim görevlilerine yeni gelişen teknolojiler hakkında bilgilendirme amaçlı atölye çalışması etkinlikleri düzenliyor. Etkinliklerin öncelikli amacı, gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan yenilikler hakkında öğrencileri ve öğretim görevlilerini bilgilendirmek. Birçok medya teknolojisi hakkında atölye çalışması düzenleyen MediaCast, öğrencilerin bu konulardaki meraklarına cevap oluyor.

Geçtiğimiz günlerde MediaCast ve Polokom iş birliği ile Fenerbahçe Üniversitesi’nde gerçekleşen Digital Cinematography Workshop’ı büyük ilgi gördü. Kamera ve DaVinci Resolve Uzmanı Alper Camadan tarafından yapılan sunumlarda İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerine, Blackmagic Design’a ait DaVinci Resolve 16 yazılımı ile birlikte DaVinci Resolve Mini Panelin iş akışı ve Blackmagic kameralarının kullanımı anlatıldı.

Workshop öncesi açılış konuşması yapan, Polokom’dan Broadcast Uzmanı Turan Demir, katılımcılara workshop hakkında genel bilgi verdikten sonra medya sektöründe edindiği deneyimlerinden örneklerle prodüksiyon üzerine değerli bilgiler aktardı.

Turan Demir’in konuşmasının ardından workshop’ın ilk bölümüne Alper Camadan’ın Analaog’tan Dijital Film Çağı’na geçiş anlatımı ile başlandı. Prodüksiyon ve post prodüksiyon sistemleri ve terminolojisinin dijital çağdan farkları ve ortak özellikleri anlatıldı. Bununla birlikte öğrencilere kamera sensörü ve kamera sensörünün gelişim süreci hakkında bilgiler verildi. Kameraların diğer parçalarının işlevleri, lens tipleri ve kullanım alanları anlatılarak öğrencilerin URSA Mini Pro 4.6K G2, Pocket Cinema Camera 4K ve 6K ile birebir uygulama yapmaları sağlandı. Böylece edindikleri bilgilerin kalıcı olması amaçlandı.

Workshop’ın devamında DaVinci Resolve üzerinde detaylı anlatımlar yapıldı. Dosya içerik aktarımından kurguya ve color correction’a, ses düzenlemesinden export alımına kadar birçok konuya değinilirken, en çok üzerinde durulan konu color grading oldu. Öğrencilere day for night, RAW görüntü işleme, lut kullanma, gren yok etme konularında ip uçları verildi. Artık DaVinci Resolve’un içerisinde yer alan Fusion ile compositing işlemi uygulamalı olarak gösterildi. Resolve hakkında verilen bilgiler Türkiye’deki film yapımcılığından ve dünya sinemasından örneklerle desteklendi. Öğrencilerle birlikte film yapımı, renk teorisi ve color grading konulu bir sohbet ortamı oluşması sağlandı.

Resolve 16’ nın getirdiği yenilikler ile birlikte bir editor, bir coloristin gözünden kullanımı üzerinde konuşuldu. Resolve 16’ ya dahil olan kurgu arayüzünün diğer kurgu programlarında olan kısa yollarını nasıl yaptığı ve bunlara artı olarak neler vaad ettiğine değinildi. Diğer önemli bir nokta ise ruh hali ve duyguların renkteki değişikliklerden nasıl etkilendiği konusuydu. Basit renk düzeltmenin çok daha ötesine geçerek hikayeyi tamamlayan ve anlatımına yardımcı olan ışığı ve rengi en etkili şekilde manipüle etmeye olanak sağlayan birinci sınıf yaratıcı renk düzeltme araçları ile görüntüler üzerinde uygulama yapıldı.

Workshop’ın sonunda öğrenciler, Polokom’un bir çekiliş sürprizi ile karşılaştı. 32 öğrencinin katılımıyla heyecanlı bekleyişin sonunda açıklanan isme bir oyuncu kulaklığı hediye edildi.

Gerçekleşen atölye çalışmasıyla öğrenciler medya sektörüne adım attıklarında bilmeleri gereken dijital film yapımı, kamera kullanımı ve DaVinci Resolve ile renk düzeltme konularında bilgi sahibi oldular.

MediaCast yetkilileri workshop’ın ardından şunları söyledi: “Bizi ağırlayan Fenerbahçe Üniversitesi’ne, Sayın Yrd. Doç. Dr. Erkan Turan Bey’e, workshop’a katılan tüm öğrencilere ve desteklerinden ötürü değerli iş ortağımız Polokom ailesine teşekkürlerimizi sunarız.”