News

MediaCast, Yeditepe Üniversitesi’nde DaVinci Resolve Workshop Gerçekleştirdi

02 Aralık, 2019


Geçtiğimiz ay MediaCast, Yeditepe Üniversitesi Sinema Bölümü öğrencilerinin Kısa Film Yapımı dersinde DaVinci Resolve Workshop’ı gerçekleştirdi. Blackmagic Kamera ve DaVinci Resolve Uzmanı Alper Camadan tarafından öğrencilere, DaVinci Resolve 16 yazılımı ile birlikte DaVinci Resolve Mini Panelin iş akışı anlatıldı.

Dosya içerik aktarımından kurguya ve color correction’a, ses düzenlemesinden export alımına kadar birçok konuya değinilirken, en çok üzerinde durulan konu color grading oldu. Öğrencilere day for night, RAW görüntü işleme, lut kullanma, gren yok etme konularında ip uçları verildi. Artık DaVinci Resolve’un içerisinde yer alan Fusion ile compositing işlemi uygulamalı olarak gösterildi. Resolve hakkında verilen bilgiler Türkiye’deki film yapımcılığından ve dünya sinemasından örneklerle desteklendi. Öğrencilerle birlikte film yapımı, renk teorisi ve color grading konulu bir sohbet ortamı oluşması sağlandı.

Resolve 16’ nın getirdiği yenilikler ile birlikte bir editor, bir coloristin gözünden kullanımı üzerinde konuşuldu. Resolve 16’ ya dahil olan kurgu arayüzünün diğer kurgu programlarında olan kısa yollarını nasıl yaptığı ve bunlara artı olarak neler vaad ettiğine değinildi. Diğer önemli bir nokta ise ruh hali ve duyguların renkteki değişikliklerden nasıl etkilendiği konusuydu. Basit renk düzeltmenin çok daha ötesine geçerek hikayeyi tamamlayan ve anlatımına yardımcı olan ışığı ve rengi en etkili şekilde manipüle etmeye olanak sağlayan birinci sınıf yaratıcı renk düzeltme araçları ile görüntüler üzerinde uygulama yapıldı.

Öğrencilerin pozitif enerjileri, Resolve’a olan ilgileri ve sorularıyla oldukça yoğun geçen workshop’ta bizimle birlikte olan, Öğretim Görevlisi Ece Cantürk, sunları söyledi; “Kısa film yapımı dersinde Alper Camadan tarafından verilen atölyede öğrencilere, DaVinci Resolve 16 ile renk düzeltme ve kurgu dersi işlenmiştir. Tuna Akman 'a ve Alper Camadan' a katkılarından dolayı bu renkli, eğlenceli ve faydalı atölye için çok teşekkür ederiz.”

MediaCast yetkilileri ise şunları söyledi: “Bizi ağırlayan Yeditepe Üniversitesi’ne, İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkan Yardımcısı Erkan Ünalan’a, Öğretim Görevlisi Ece Cantürk’e ve workshop’a katılan tüm öğrenci arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.”