News

Blackmagic Design RAW Turu Büyük İlgi Gördü

25 Nisan, 2019


Blackmagic Design kısa bir süre önce yeni RAW kayıt mekanizmasını duyurdu. Bu yeni teknolojiyi 18 ülkede tanıtmak için Şubat ayında Avrupa turuna çıkan Blackmagic’in 17. Durağı 25 Nisan’da Türkiye’de Dedeman İstanbul Otel’de yapıldı. MediaCast ekibinin üstlendiği büyük etkinliğe sektörden 200 kişi katıldı. Blackmagic Design’ın uzman ekibinden; Avrupa Satış Direktörü Chris Waddington ve PR & Marketing Director’ü Alessandro Lima da etkinlikte yer aldı.

Etkinliğin ilk bölümünde Blackmagic Design yeni duyurduğu kamerası URSA Mini Pro G2’yi ilk defa kullanıcılarla buluşturdu. Kamera ve DaVinci Resolve Uzmanı Alper Camadan ve Cinematography Uzmanı Andy Buckland , etkinliğin ilk bölümünde sunumlarını gerçekleştirdiler. Teknik bilgilerle beraber G2’nin ve Pocket 4K’nın Blackmagic RAW sayesinde birbiriyle uyumu, prodüksiyon içindeki kullanım şekilleri ve dinamik farkları anlatıldı. İki kameradan da en verimli sonucu almak adına Genfor (4. Jenerasyon)’ unten renkleri üzerinde nasıl farklar yarattığı ve teknolojisinin nasıl çalıştığından bahsedildi. Kameranın işlem şeması sırasıyla izleyenlere aktarıldı. BRAW’un devreye girdiği renk kodlama (color code) işlemi partial demosaic (kısmi demozaik) algoritması ve bunların sektörü nasıl değiştireceği hakkında bilgiler verildi.

Sunumun ikinci kısmında Blackmagic Design DaVinci Resolve Uzmanı Simon Hall ile birlikte BRAW’un bilgisayar üzerinde nasıl işleyeceği hakkında örnekler gösterildi. RAW dosyalarının ön izleme yapılması için kullandığımız BRAW Player tanıtıldı. Devamında BRAW’un DaVinci Resolve üstünde proress ve DNG ile arasındaki farklar; işlem kısmındaki dikkat edilmesi gereken noktalar, keskinlik değerleri ve diğer avantajları üzerinde testler gösterildi. DaVinci Resolve’un kurgu konusundaki kolaylıklar ile birlikte yeni geliştirdiğimiz GPU’nun nasıl kullanılacağı anlatıldı. Sunumdaki temel amaç 2017 model ortalama olarak adlandırabileceğimiz bir laptop ile harici bir HDD’den BRAW’u real time işleyebileceğimizi göstermekti.

Sonrasında bu görüntülerin renk düzeltme işlemleri yapıldı. Gerçekleştirilen işlemler sonrasında bile real time playback yapılabileceği testlerle katılımcılara gösterildi.

Etkinliğin sonlarına doğru soru-cevap bölümünde katılımcılar merak ettiklerini Blackmagic Design uzmanlarına sorma fırsatı yakaladılar. Katılımcılar Blackmagic RAW Etkinliği’nin kendi prodüksiyon faaliyetleri açısından oldukça faydalı olduğunu ve edindikleri bilgilerden memnun kaldıklarını dile getirdiler.

Polokom, Akratek, Oktostore, Zoom İthalat ve Fotopro olmak üzere 5 teknoloji partneri etkinlikte MediaCast’e eşlik etti. Katılımcılar sunum aralarında tüm ürünleri görmek, bilgi edinmek ve test etmek için partnerlerin standlarını ziyaret ettiler. Partnerlerin, katılımcılar ile sağlanan güzel atmosfer ve etkinliğe olan büyük ilgiden keyif aldıkları vurgulandı.